Obserwatorzy

niedziela, 27 lutego 2011

Karmnik

Mimo, że zima ma się już ku końcowi, zainstalowaliśmy w końcu karmnik na brzozie przed oknem kuchennym.

Ptaszki przyleciały!!!!


sobota, 26 lutego 2011

Sałatka z bułki, czosnku i suszonych pomidorów


 Kolejna wypróbowana już wiele razy sałatka z książki Olgi Smile "Smak imprezy".
Obowiązkowo przygotowuję ją za każdym razem kiedy spodziewamy się gości, jest świetna!

Składniki (nieco zmodyfikowałam)
2 bułki kajzerki, najlepiej dwudniowe
słoik suszonych pomidorów
ok. 10 małych pomidorków koktajlowych
pół słoiczka oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
cebula dymka
sół, pieprz

Kajzerki pokroić w drobną kostkę i zalać oliwą z pomidorów suszonych wymieszaną z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Bułka powinna nasiąknąć oliwą pachnącą czosnkiem:)
Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, połówki oliwek, pokrojone pomidory suszone, posiekaną cebulę dymkę, pietruszkę, sól, pieprz do smaku.
Składniki modyfikować wg. upodobania (w oryginale są jeszcze kapary), sałatkę zazwyczaj robię kilka godzin przed przyjściem gości, przykrywam folią i trzymam w temperaturze pokojowej. Bułka nasiąknie aromatami oliwy z pomidorów suszonych i czosnkiem. Polecam:)

Czekamy na naszych Gości....











Dalsze próby na drutach

Uczę się nadal robić na drutach, wciąż proste wzory oczkami lewymi lub prawymi ale pomału do przodu. Zrobiłam szalik z przeznaczeniem na prezent z 2 rzędów prawych oczek i 2 rzędów lewych.
Poniżej "coś" co miało być golfem zakładanym zamiast szalika, uczę się dopiero dodawać oczek więc proszę o wyrozumiałość:) Mimo wszystko przyszłej Właścicielce się spodobał:)


środa, 16 lutego 2011

Przedsmak wiosny:)

Przepis na sałatkę znalazłam kiedyś w gorączce poszukiwań czegoś oryginalnego, szybkiego a zarazem zjadliwego dla naszych Gości w książce Olgi Smile "Smak imprezy".  Sałatka okazała się wyśmienita w związku z czym chętnie dzielę się nią z Wami (przepis znów zmodyfikowany po mojemu żeby było prościej:)

KOLOROWA I EKSTRA ORZECHOWO-MIODOWA SAŁATA - POEZJA SMAKÓW
( nazwa sałatki samej autorki)

Składniki
sałata jaką kto lubi (masłowa, lodowa), opcjonalnie trochę rukoli, cykoria
duża soczysta gruszka lub jabłko
żurawina
miód (ok. 200ml)
1 cytryna
3-5 łyżek octu balsamicznego
orzechy włoskie (ok. 200g)
kiełki np. pszenicy (nie ma tego składnika w oryginalnym przepisie ale ja dodaję je zimą do każdej sałatki)

Sałatę, rukolę, cykorię po umyciu i osuszeniu mieszamy razem z pokrojonym w kostkę jabłkiem lub gruszką.
Przygotowujemy sos:
Rozdrobnić na mniejsze kawałki orzechy i lekko podsmażyć na teflonowej patelni ale uważać żeby nie spalić skórki bo będą gorzkie. Dodajemy miód, rozpuszczamy. Kiedy masa ma płynną konsystencję zdejmujemy z gazu, dodajemy sok z jednej cytryny i ocet balsamiczny.  Całość najlepiej przygotować nieco wcześniej, przelać do słoika i wstawić do lodówki. Oczywiście polać sałatę przed podaniem i oprószyć żurawiną. Ja dodaję jeszcze kiełki pszenicy. To tyle:)
Smacznego!


wtorek, 15 lutego 2011

"Chata"

 
Żadna z dotychczasowo przeczytanych książek o tematyce religijnej nie wywołała w mojej głowie takiej rewolucji jak "Chata" (William P. Young). Bestseller numer 1 New York Timesa.
Najkrócej rzecz ujmując: książka traktuje o Bogu, ale takim jakiego byśmy sobie nigdy nie byli w stanie wyobrazić (przynajmniej ja nie umiałam.) Fabuła nader zaskakująca, przez pierwsze 80 stron czytelnik staje się świadkiem zabójstwa dziecka, czyta się jak normalny kryminał, później zaczyna się coś czego nie mogę tutaj opisać z wiadomych przyczyn. Jestem pod ogromnym wrażeniem ...

Jeśli ktoś jeszcze jest na etapie poszukiwania Boga to książka jest dla niego. Polecam!
ps. książka oparta na faktach:)

poniedziałek, 14 lutego 2011

Placuszki z płatkami owsianymi

Przepis pochodzi z książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni", zmodyfikowałam go jednak nieco aby przemycić Frankowi coś zdrowego, tym bardziej, że aktualnie jest chory:(

Podaję poniżej własną wersję placuszków, mąkę pszenną zastępuję orkiszową, cukier kryształ - cukrem trzcinowym demerara. To kolejny z przepisów, do którego wykonania zaangażowałam Franka mimo Jego niedyspozycji:)

Składniki:
2 jajka
szklanka maślanki
1 1/2 szklanki mąki
50g otrębów owsianych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka wymieszaj z maślanką, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami. Dodaj ubite białka, wymieszaj i smaż na złoty kolor.

Placuszki posyp cukrem pudrem, posmaruj konfiturą, podaj z owocami z bitą śmietaną itp.
Smacznego!


czwartek, 10 lutego 2011

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka są pyszne, lekkie, puszyste, rozpływają się w ustach...
Dziękuję Pani Neli za udostępnienie przepisu:)

Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (ja używam Bobovita)
kostka masła
6 jajek
szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny
do dekoracji: marmolada, żurawina, kawałeczki czekolady, orzechów, migdałów itp

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać kleik i dobrze wymieszać mikserem.
Białko ubić dodając sok z cytryny i dodać do masy z kleikiem. Wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką nakładać okrągłe ciasteczka. 
Na środku zrobić dziurkę i wypełnić wg. uznania - te na zdjęciu są z żurawiną i marmoladą.
Piec ok. 15 min w tem. 200 stopni.
Smacznego!




sobota, 5 lutego 2011

Słodkości:)

Dziś dwa wypróbowane przepisy na słodkie co nieco.
Pierwszy to przepis na blok czekoladowy z bakaliami wg. książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni", pod wpływem której już od jakiegoś czasu pozostaję i nadal gorąco polecam bo przepisy są nie tylko proste w wykonaniu ale przede wszystkim budzą wspomnienia smaków z dzieciństwa kiedy to własnoręcznie zrobiona czekolada z mleka w proszku byłą jedyną na jaką można było sobie pozwolić:)

Składniki:
250g masła
szklanka cukru
szklanka wody
4 łyżki kakao
szklanka pokruszonych herbatników
szklanka bakalii
opakowanie mleka w proszku (500g)

W dużym garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, masłem i kakao. Odstaw, aby masa lekko przestygła. Następnie, ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na koniec wsyp pokruszone herbatniki i bakalie. Całość przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po 3-4 godzinach blok można podawać pokrojony na kawałki.



Sernik śliwka w czekoladzie

Drugi przepis to niewątpliwie prawdziwa uczta dla podniebienia dla tych, którzy szczególnie lubią śliwki w czekoladzie, sernik i białą czekoladę. Przepis na ten sernik proponuje liska na swoim blogu "white plate" (tutaj), a jest Ona moim absolutnym Mistrzem w dziedzinie słodkich wypieków. 
Polecam z czystym sumieniem ponieważ kombinacja smaków jest wyjątkowa:)



Tak wygląda sernik udekorowany jeszcze pokrojonymi śliwkami w czekoladzie; kolejny raz go przygotowałam i po raz kolejny znikł cały:)