Przepis pochodzi z książki Beaty Lipov "Dzieciaki do kuchni", zmodyfikowałam go jednak nieco aby przemycić Frankowi coś zdrowego, tym bardziej, że aktualnie jest chory:(
Podaję poniżej własną wersję placuszków, mąkę pszenną zastępuję orkiszową, cukier kryształ - cukrem trzcinowym demerara. To kolejny z przepisów, do którego wykonania zaangażowałam Franka mimo Jego niedyspozycji:)
Składniki:
2 jajka
szklanka maślanki
1 1/2 szklanki mąki
50g otrębów owsianych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka wymieszaj z maślanką, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami. Dodaj ubite białka, wymieszaj i smaż na złoty kolor.
Placuszki posyp cukrem pudrem, posmaruj konfiturą, podaj z owocami z bitą śmietaną itp.
Smacznego!
Podaję poniżej własną wersję placuszków, mąkę pszenną zastępuję orkiszową, cukier kryształ - cukrem trzcinowym demerara. To kolejny z przepisów, do którego wykonania zaangażowałam Franka mimo Jego niedyspozycji:)
Składniki:
2 jajka
szklanka maślanki
1 1/2 szklanki mąki
50g otrębów owsianych
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka wymieszaj z maślanką, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, otrębami. Dodaj ubite białka, wymieszaj i smaż na złoty kolor.
Placuszki posyp cukrem pudrem, posmaruj konfiturą, podaj z owocami z bitą śmietaną itp.
Smacznego!
Mniam, zostało trochę dla mnie? Bo w brzuchu mi brzęczy jak mówi Franuś ;)
OdpowiedzUsuńNiewiele, ale coś się może jeszcze znajdzie dla Ciebie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy książki Beaty Lipov. A placuszki u nas uwielbiane przez dzieciaki. Numerem jeden sa ziemniaczane. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń