Obserwatorzy

czwartek, 10 lutego 2011

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka są pyszne, lekkie, puszyste, rozpływają się w ustach...
Dziękuję Pani Neli za udostępnienie przepisu:)

Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (ja używam Bobovita)
kostka masła
6 jajek
szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny
do dekoracji: marmolada, żurawina, kawałeczki czekolady, orzechów, migdałów itp

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać kleik i dobrze wymieszać mikserem.
Białko ubić dodając sok z cytryny i dodać do masy z kleikiem. Wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżeczką nakładać okrągłe ciasteczka. 
Na środku zrobić dziurkę i wypełnić wg. uznania - te na zdjęciu są z żurawiną i marmoladą.
Piec ok. 15 min w tem. 200 stopni.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Musze spróbować te ciasteczka. przepis brzmi zachęcająco. Pozdrawiam! - Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. hej Iza, dziękuję, że wpadłaś:)
    Ja szykuję się do drugiej tury tych ciasteczek, te ze zdjęcia zjedliśmy sami z Frankiem w niespełna godzinę....:)
    Fakt, że są w miarę zdrowe jakoś łagodzi moje wyrzuty sumienia:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń